Swede and Sour Kitchen

Written by a gal from NYC living in Sweden, this blog dabbles in Swedish food and culture!

Rimmad Lax

Svensk sommarhus Swedish Summer houseDet är svårt att tro att sommar är fortfarande kvar. Ibland är det kanske för varmt. Men jag borde inte klagar. Jag har klagat de senaste två somrar för det var regnigt och blåsigt!

Förra helgen åkte vi till Linköping för att fira en kompis 30,e födelsedag på sin mammas sommarhus hus. Det ligger circa 400 km (ca 250 miles) bort på landet och var så himla vackert. De grillade och sen satt vi utomhus och åt god mat i den sommriga värmen. Jag har inte varit på landet mycket i Sverige men det var precis vad jag föreställer när man pratar om att umgås på deras sommarhus.

Swedish Summer house

Men innan åkte vi, tänkte jag att göra lite rimmad lax eftersom det borde stå i kylskåpet i ett par dygn. Lax är min favoritfisk särskilt om den är . Den är en stor del av svensk kost och finnas på matbordet året runt lagad i olika former- till exempel, ugnsbakad färsk lax, gravad lax, rimmad lax. Och när det är så varmt ute, känns det bra att få äta något som är lätt och färskt utan att laga mat eller att tillbringa så mycket tid i köket.

Enligt Wikipedia, Rimning är en gammal konserveringsmetod som innebär att man saltar kött eller fisk så att det håller för längre förvaring, och samtidigt ger en salt smak åt den tillagade maten. Även socker ger en konserverande verkan och smak, varför det numera oftast blandas med saltet. Jag har sett rimmad lax i affären och trodde alltid att  de var gjorde i ett speciellt rum, på ett komplicierade sätt men det är inte så. Vem som helst kan göra den hemma. Wow wow wee waa!

Cured Salmon

I New York, brukade jag äta den med bagels, men vi är inte på Kansas längre. Rimmad lax ätas till frukost, brunch, lunch, eller/och middag…oftast med dillstuvad potatis (ett recept som jag ska posta SNART!) eller knäckebröd. Det tycker jag om! Men jag måste erkänna att det känns lite konstigt att plocka upp en bit rå fisk som kom inte i en förpackning eller från en japansk restaurang och att stoppa in den i munnen. Det känns djurisk. Och att prata om livsmedelssäkerhet, jag har inte varit sjuk i magen, så…..det måste ha gått bra!

Rimmad Lax

Rimmad Lax

recept kommer from Johan Åkerbergs Husman

1 kg laxfilé, färsk med skinn
¾ dl salt, gärna havssalt
¾ dl socker

1. Frys laxen i minst 2 dygn och tina sen.

2. Blanda salt och socker. Gnid in blandningen i fiskens köttsida.Låt dra i rumstemperatur i 30 minuter.

3. Plasta därefter fisken och lägg i kylskåp. Vänd den efter 1 dygn. Låt stå ytterligare 1 dygn.

4. Ta ut och skär i skivor i önskad tjocklek.

2 comments on “Rimmad Lax

  1. Pingback: Laxpudding | Swede and Sour Kitchen

  2. Pingback: Dillstuvad potatis | Swede and Sour Kitchen

Comments

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

moving abroad with family

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Copyright and Licensing Terms

All images and content are copyright of Gypsee Lee and cannot be used without permission.

If you would like to feature some of my images in your blog or site, please contact me first! Thanks!

MyFreeCopyright.com Registered & Protected
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 65 other followers

%d bloggers like this: